niedziela, 28 września 2014

Prometeusz i keftedes burger

Dziś keftedes burger i Prometeusz. Prometeusz to piwny debiut browaru Olimp- inicjatywy dwóch panów z Torunia. To piwo uwarzone w unikatowym stylu o wdzięcznej nazwie PIPA (Polish India Pale Ale). Pierwowzorem jest amerykański styl AIPA- piwo o mocnym nachmieleniu różnymi gatunkami tych magicznych szyszek. W rezultacie uzyskano piwo o ładnej, bursztynowej barwie i powalającej goryczy- to piwo zdecydowanie dla tych, którzy nie krzywią się i nie marudzą, że piwo jest gorzkie;).
Postanowiłam nawiązać do nazwy piwa i jego krajowego charakteru i tak powstał keftedes burger- aromatyczny kotlet wołowy z serem typu feta i warzywami kojarzonymi z popularną sałatką grecką. Keftedes to rodzaj ziołowych klopsików, a ich ojczyzną jest Grecja. Całość zamknięta w kajzerce(cztery nacięcia w Krakowie, pięć w Warszawie;)). Wszystko idealnie się komponuje w męską ucztę z piwem i kawałkiem mięcha. Porcja na cztery burgery.






Keftedes burger

- 400 gram mielonego mięsa wołowego(idealnie nada się np. antrykot)
- trzy łyżki posiekanej natki pietruszki
- dwa ząbki czosnku
- łyżka posiekanej mięty
- łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- cztery kajzerki
- jeden pomidor
- jeden zielony ogórek
- jedna czerwona cebula
- cztery liście sałaty lodowej lub masłowej
- 100 gram sera feta
- majonez(do smaku)

Wołowinę mieszamy z ziołami, posiekanym drobno czosnkiem i odrobiną zimnej wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nie wyrabiamy zbyt długo, bo burgery będą twarde.
Formujemy kotlety i smażymy na oleju aż będą odpowiednio(czyli wedle gustu) wysmażone. W podgrzanych kajzerkach smarujemy cienko majonezem dół bułki, układamy sałatę, kotlet, pokrojony na plasterki pomidor, ogórek i krążki cebuli. Na samą górę kładziemy plaster sera feta. Zamykamy i natychmiast podajemy w towarzystwie odpowiednio schłodzonego piwa.



1 komentarz: