poniedziałek, 9 lutego 2015

Kakaowe donaty z RISem

Tłusty Czwartek już za kilka dni więc mam kilka ciekawych propozycji. W zeszłym roku były paluchy pączkowe z Rowing Jack'iem, w tym postanowiłam trochę bardziej zaszaleć.

Te oponki to fajna alternatywa dla tradycyjnych pączków. Użycie proszku do pieczenia zamiast drożdży przyspiesza proces. Są niezwykle bogate w smaku, z wyczuwalną nutą alkoholu i kakao. Konystencja nie jest zdecydowanie lekka, są ciężkie i sycące. Pysznie smakują z dodatkiem konfitury wiśniowej i szklaneczki piwa oczywiście. Jeśli nie macie pod ręką Russian Imperial Stout'a można spokojnie zastąpić dobrym porterem bałtyckim. Porcja na trzydzieści niedużych donatów.






Kakaowe donaty z RISem

  • 500 gram mąki pszennej
  • dwie czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 gram brązowego cukru trzcinowego
  • 100 ml mleka
  • 100 ml ciemnego, aromatycznego piwa
  • dwa jajka
  • 40 gram ciemnego kakao dobrej jakości
  • olej lub tłuszcz do smażenia
Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko i piwo i jeszcze chwilę miksujemy. Masę wlewamy do mąki, mieszamy wszystko i wyrabiamy na ciasto. Jest dość lepkie więc można podsypać mąką. 
Ciasto wyciągamy na wysypany mąką blat lub stolnicę(ja mam silikonową, to genialny wynalazek!) i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm.

 Wycinamy szklanką kółka, w środku zaś małą zakrętką lub kapslem wycinamy dziurkę.


 Pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy około 2 minut z każdej strony. 

Wyciągamy i gotowe lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem- są dość wytrawne więc warto to zrobić.


Kilka rad dla początkujących:
- tłuszcz do smażenia pączków i oponek to sprawa bardzo dyskusyjna. Dobry jest smalec, olej rzepakowy lub frytura
- temperatura tłuszczu powinna wynosić około 170 stopni, jeśli macie możliwość zmierzcie termometrem, jeśli nie to można wrzucić kawąłek skórki chleba- odpowiednio gorący tłuszcz jest wtedy gdy wypłynie ona dość szybko na powierzchnię, a otaczać ją będą bąbelki
- lukier najłatwiej zrobić mieszając szklankę cukru pudru z trzema łyżkami wody lub piwa
- dodatek alkoholu zawsze działa na plus dla takich smażonych wyrobów bowiem zapobiega on wchłanianiu się tłuszczu
- warto mieć pod ręką ręczniki papierowe i na nie wykładać za pomocą łyżki cedzakowej pączki i oponki
- gdy wytniecie już wszystkie oponki to resztki ciasta zlepiamy razem i jeszcze raz rozwałkowujemy i wycinamy jeszcze kilka sztuk



2 komentarze: