Grzana sangria cydrowa
- pół szklanki soku jabłkowego
- 50 gram suszonej żurawiny namoczonej w żubrówce lub innej smakowej wódce lub likierze
- szklanka cydru
- jedna nieduża pomarańcza
- jedno jabłko
- pół małej laski wanilii
- cukier(ja nie dodawałam, ale to zależy od preferencji)
Sok jabłkowy wlewamy do garnka. Dodajemy żurawinę, jabłko pokrojone w kostkę oraz pokrojone plasterki pomarańczy i laskę wanilii. Wszystko gotujemy aż prawie osiągnie wrzenie. Wyłączamy palnik i dodajemy cydr. Sprawdzamy temperaturę- cydr nie powinien być zbyt gorący bo alkohol wyparuje, u mnie nie było potrzeby już podgrzewać. Rozlewamy do szklanek razem z owocami i podajemy.
Grzany cydr korzenny
- szklanka cydru
- pół szklanki soku jabłkowego
- łyżeczka cynamonu mielonego
- duża gwiazdka anyżu
- trzy goździki
- cztery plastry jabłka
- cztery plasterki imbiru
- dwie łyżki miodu lipowego lub brązowego cukru
Sok jabłkowy wraz z przyprawami gotujemy około 5 minut. Dodajemy cukier i plasterki jabłka. Wyłączamy. Wlewamy cydr i mieszamy. Rozlewamy do szklanek i podajemy z kawałkiem jabłka w szklance.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz