Ohnive maso
- 500 gram łopatki, szynki lub gulaszowego
- dwie cebule
- 200 gram papryczek pepperoni w octowej zalewie plus zalewa(lub inne pikantne papryczki)
- 100 gram ogórków kiszonych
- szklanka wody lub jasnego, lekkiego piwa
- 100 gram dowolnej musztardy, niekoniecznie bardzo pikantnej
- sól, pieprz, cukier do smaku
- trzy łyżki oleju do smażenia
Kroimy cebulę w drobną kosteczkę i rumienimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone w niedużą kostkę mięso i obsmażamy. Wlewamy szklankę wody lub piwa i dusimy około 25 minut aż mięso zmięknie kompletnie, a woda/piwo odparuje. Musimy poczekać aż mięso będzie rzeczywiście miękkie bowiem kwas utrudnia Po tym czasie dodajemy papryczki pokrojone w grube kawałki, ogórka pokrojonego w plasterki i wlewamy zalewę z papryczek rozmieszaną z musztardą. Podgotowujemy wszystko kilka minut, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem(dodane składniki są kwaśne więc odrobina cukru fajnie zrównoważy smak). Podajemy z wspomnianymi wyżej dodatkami oraz kufelkiem zimnego piwa:).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz